Hei Anne! Så hyggelig å treffe deg!
Kan du fortelle litt om deg selv og om hva du driver med?
Hallo! Jeg er stort sett en smilende og sprudlende nordlending som for lenge siden bevegde meg sørover. Nå tar jeg oppdrag som vigsler i Oslo. Jeg mange jern i ilden, og har jobbet som makeup-artist i noen år og det er i den anledning jeg har gjort mye forskjellig relatert til bryllup. Som for eksempel å lage brudesminke til kommende bruder, vært foredragsholder på brudemesse og medarrangør og konferansier på en digital brudemesse.
Jeg er aktiv på Instagram med min makeup-konto, og en dag på stories rett før lockdown 12. mars dukket det opp en annonse fra Humanistene som jeg ble nysgjerrig på, hvor de søkte seremoniledere til bryllup. Annonsen tok meg til hjemmesiden hvor jeg kunne lese mer. Jeg bestemte meg for å sende inn en søknad og hadde så et intervju med dem. Etter det møtet følte jeg at dette var en god match. Jeg identifiserte meg straks med verdiene og det de står for. Jeg tenkte at dette er en meningsfull og viktig jobb. Og bryllup er jo bare gøy, det er så fint å få være del av en slik viktig dag.
Hvordan blir en viglser?
For å få vigselsrett, gikk jeg først igjennom opplæring og kursing hos Humanistene. Jeg fikk en mentor som fulgte meg en periode, og så ble det søkt til Statsforvalteren i Oslo og Viken (tidligere Fylkesmannen) om tildeling av vigselsrett. Da jeg fikk det i orden, var jeg klar for å vie.
Hva er egentlig forskjellen på en kirkelig og en humanistisk vielse?
En kirkelig vielse har et kristent perspektiv og bærer preg av å være en gudstjeneste, hvor det blant annet blir lest bibeltekster om ekteskapet og det blir bedt for ekteparet. En eller begge må være medlem av Den norske kirke, og vielsen blir utført av prest. Salmer og sanger må på forhånd godkjennes av prest og kantor/organist.
Hos Humanistene trenger ingen å være medlem i vårt livsynsfellesskap for å bli viet, vi vier alle uansett bakgrunn, tro, kjønn, farge osv. Og du står helt fritt til valg av sted å vie deg så lenge en har tillatelse og det er praktisk mulig å gjennomføre.
Det eneste som er obligatorisk hos oss er vigselsteksten (det formelle, hvor jeg vier og paret gir hverandre løfter og ringer og skriver under på vigselsboken). Bortsett fra det er humanistisk vielse mer fritt i forhold til type sanger og innslag paret vil ha. Hos oss kan man i seremonien flette inn bruk av tradisjoner og musikk fra andre religioner eller åndelig tro. Seremonileder kan også hjelpe med ideer under planleggingsmøte.
Hvordan finner man en vigsler?
Man kan for eksempel google humanistisk vielse, vielse utendørs, vigsler eller vigsler Oslo, så kommer forskjellige forbund som kan vie opp. Jeg startet Instagram-kontoen @vigsleren etter jeg ble ansatt hos Humanistene, slik at fremtidige par kunne ta direkte kontakt med en vigsler for spørsmål rundt vielse og tilgjengelighet. Og vise hvordan vielse kan være.
Jeg ble litt overrasket over at det ikke fantes noen personlige seremonileder-kontoer i Norge, for jeg ser i utlandet, for eksempel i Storbritannia og USA, at det er vanlig. Hvis jeg ikke har mulighet til å vie, så anbefaler jeg noen av mine kolleger eller at de tar direkte kontakt med Humanistene.
Par kan også kontakte bryllupsplanleggere, fotografer eller andre leverandører til bryllup. Bryllupsplanleggere har mye kunnskap om bryllup og de har et stort nettverk. Bryllupsfotografer reiser dit vielsen er – om det er på fjellet eller ved sjøen – og de med lang fartstid kjenner sikkert til flere vigslere.
Hvor er vanlig steder en kan gifte seg med vigsler, er det så og si nesten overalt?
Her er det bare fantasien som setter grenser. Og tillatelser selvsagt! Om det er i hagen din, på en lastebil eller på det lokale grendehuset. Det er deres dag, dere bestemmer hva som er viktig for dere! Ofte finner man en gård/restaurant/event-lokale som ligger på et idyllisk sted, slik at vielse og fest er på samme plass. Og selv om jeg hovedsakelig har base som vigsler i Oslo, reiser jeg gjerne landet rundt for å vie.
Stedet man vier seg kan være på en plass som virkelig betyr noe. For eksempel en lokal tilknytning og at stedet sier noe om felles interesser. Eller bare at en vil være omgitt av nydelig natur på toppen av et fjell!
Hva er det fineste med å være vigsler?
Jeg elsker å møte parene i planleggingsfasen. Bli bedre kjent med dem og deres reise. Her får jeg høre om de har noen tanker eller ideer til innslag underveis i seremonien, hva slags inn/utmarsj-sang de vil ha, og jeg forteller de om gangen i seremonien. Det er under planleggingsmøtet det begynner å gå opp for dem at det ikke er lenge igjen til de skal vies, og det er et spesielt øyeblikk!
Men det aller fineste er å få æren av å forene to mennesker sammen i kjærlighet, på deres spesielle dag. Det er unikt hver gang. Man går igjennom de samme følelsene som de som er til stede, man er spent, lykkelig, rørt under seremonien og lettet og glad når seremonien er over og alt gikk bra!
Er det lurt å bestille seremonien i veldig god tid i forveien?
Humanistisk vielse blir bare mer og mer populært, så det kan være lurt å være tidlig ute med å bestille. Når det er sagt, så gjør det ingenting om noen bestiller oss på kort varsel. Vi seremoniledere er ganske fleksible og hiver oss gjerne rundt for å hjelpe til. Vi kan selvsagt ikke garantere noe, men vi gjør vårt beste for at en skal få giftet seg.
Når man bestiller en humanistisk vielse hos oss, så inngår det et planleggingsmøte hvor man går over detaljer for dagen. Jeg liker å møte paret noen uker/en måned i forveien hvor jeg på forhånd har bedt om utskrift av prøvingsattest og sendt de et forslag til manus/tidslinje som vi går igjennom på møtet.
Hvor lenge varer en vielse og kan den være på engelsk?
En vielse varer ca. 15-30 minutter, avhengig av hvor mange innslag en velger å ha. Vi oppfordrer parene til å ha noe, om så bare en sang som blir avspilt for å forlenge seremonien og nyte øyeblikket. Seremonien går altfor fort! Seremonien kan selvsagt være på engelsk.
Hva er den mest spesielle vielsen du har gitt?
Jeg hadde en vielse for et serbisk par i Ekebergparkens gamle vannreservoar. Kunstneren James Turrell har laget to rom, Ganzfeld og Skyspace, og det var i rommet Skyspace jeg viet dem under solnedgang på vårjevndøgn. De jobber begge som arkitekter og falt pladask for denne plassen. Rommet Skyspace er et rom man opplever ved solnedgang og soloppgang, med et fargespill mellom rommet man er i og himmelen over seg.
Vielsen var veldig spesiell, og ble streamet til venner og familie i Serbia. En skikkelig ”once in a lifetime” opplevelse.
Og har du en drømmeplass hvor du kunne tenke deg å ha vielse en gang?
Jeg hadde elsket det hvis jeg fikk i oppdrag å vie inne på det nye Munch-museet. Synes det er spennende hvis par tør å tenke annerledes ved valg av vielsessted! Til neste år har jeg en vielse på toppen av et fjell i Lofoten. Det kommer til å bli magisk!