Hagebryllup
1:07 pm
Like
Rådhus, Tinghus eller Kirke – eller hva med kanskje noe helt annet som et hagebryllup? For mange føles det feil uansett å bli viet innendørs. Bryllupsfesten trenger heller ikke være under et tak eller langt vekk. Er du så heldig å ha plassen til det, kan løsningen bli en rimeligere, avslappet og mer personlig fest.
Hvorfor ikke gjøre som i for eksempel USA (der er det mye mer vanlig) å bli forent til to fine formelle ute i et grønt og romantisk hagebryllup? Se for deg den perfekte norske sommerdag, med lyse lange dager (men ikke så varmt at du blir klam i finstasen). Etterfulgt av en lystig og dansende lyseblå Munch-malerisk sommernatt.
Her finnes det flere valg:
Du har vigslerere fra Humanistene. Finn de her
Så har du human-etiske vigslere. Finn de her
Og du har også vigslere fra holistisk forbund. Finn de her
Om du vil, er det heller ikke noe i veien for å kontakte kirken du sogner til, kanskje presten der har mulighet til å komme og vie i ditt hagebryllup.
Prisen for vigslere er 1000 mindre om du er medlem.
Det pleier å ligge på 4000/5000 for human-etiske vigslere.
Humanistene tar 3500/4500 (det inkluderer også et lite reiseutlegg).
Holistisk forbund tar 3000/4000.
Alle inkluderer møte og forberedelse til seremonien i forkant.
Vielse av en prest slår alle på prisen, for kirkelige vielser er i utgangspunktet gratis.
Her er det lokale forskjeller i Norge. For Oslo, Viken, Vestfold og Telemark regner det minst i februar, mars og april. Mens på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge er mai den tørreste måneden.
Bortsett fra mai er ikke disse månedene helt optimale, særlig om dere vil ha festen utendørs.
De varmeste månedene er juni, juli og august, men på grunn av høyere temperaturer er det da også større sjanser for korte, men kraftige sommerbyger. Da er det veldig greit å ha et telt. Så kan en pynte teltet stemningsfullt med roser, lykter osv. Det kan jo være litt romantisk også da – å lytte til regnet tromme på teltduken over, mens det lukter av livet og sommer.
Det er både behagelig og personlig å ha det hjemme eller i kjente omgivelser (om det er i hagen til familiemedlemmer eller venner).
Om det er små barn involvert, kan det være veldig praktisk med et hagebryllup hos seg selv.
Har dere katter eller hunder, kan de jo være litt med, koselig det! Kanskje med en liten sløyfe?
En annen fordel er kortere reisevei til stedet du skal dekorere i forkant. Og masse fine dekormuligheter, som hjemmelagde skilt, lykter, blomster, papirlenker og lyslenker som lyser opp trærne på kvelden.
Dette tenker jeg for mange kan være en skikkelig fordel. Er hagen stor nok, kan du ha festen, middagen, fotograferingen og vielsen på samme sted. Noe som er greit på en så hektisk dag. Mindre farting fram og tilbake betyr mindre koordinering og er stressdempende.
Hagebryllup åpner opp for litt rimeligere valgmuligheter. For eksempel kan man ha grillmat, catering eller hjemmelaget buffet, slik at en slipper så store utgifter med servering.
Det første er jo selvfølgelig usikkerheten rundt været. Hvor sikker kan en være på yr.no? Det kan være ganske stressende. Det anbefales å leie et partytelt for å ha en bra plan B. Så er det verken så kjekt eller behagelig om du vil kombinere vinterbryllupet med et hagebryllup. (Selv om jeg må si at det å gifte seg ute, når det snør og er helt stille, i den blå timen, alltid har vært min drøm:)
Om du ønsker å ha mange gjester, blir det også mange stoler og bord å skaffe. Så er det leie og montering av partytelt om du vil være på den sikre siden (det kan ta litt tid å få store telt opp). Skal du ha levende musikk, må du skaffe lydutstyr og kanskje en scene, og sette det opp og skaffe alle ekstra kabler til strømuttak. Det er også viktig å sjekke at sikringskursen kan tåle et lydanlegg.
Dekor må du stå for selv, og så er det opprydning og toalettfasiliteter å tenke på.
Det er ofte mye å gjøre i forkant av et bryllup, så pass på at du ikke blir overveldet.
En stor dealbreaker for mange. Det kommer litt an på hagen, men flere gjester krever jo større plass.
– For all del: Ikke plasser brudeparet rett i solen, det skandinaviske lyset er så sterkt på sommeren at folk blir fort blendet. Få dem inn under skyggen! Skal dere ta gruppebilder, bør dere prøve å få fotografen høyt opp.
– Ha en fotobooth med polaroid-kamera til gjestene slik at de selv kan ta bilder. Polaroid-kameraer tar raske bilder med fine farger og vintage estetikk. Det slår aldri feil å se ansiktene komme fram! Og så er det veldig koselig å ha i etterkant for dere, kanskje kan gjestene også få med seg et bilde som minne? Link til ulike polaroid-kameraer her
Flotte Maria og Pål giftet seg i Marias mors rett og slett helt eventyrlige hage med en spektakulær fjordutsikt på Nesodden. For nerver og søvnen sin skyld hadde de sikret seg med et partytelt – noe de ikke trengte, da det var den perfekte sensommerdag uten en sky på himmelen.
De hadde både vielse, fest og fotografering på samme sted. Maten bestod av catering, så de slapp utgifter til servering. Det var et ganske lite, barnevennlig og intimt bryllup med kun familie.
Vil du se flere av mine bryllup? Ta gjerne en kikk bryllup